FDF K9 NØRREBRO
Tilbage i 1923 var der nogle fremsynede FDF’ere på Nørrebro, der erhvervede sig en grund i Hareskoven ved Bøndernes Hegn. På grunden byggede de et enestående bindingsværkshus med rødt tegltag, og de navngav stedet Skjold.
Det er her vi tager på weekendlejr, både når vi er på julelejr, forårslejr og efterårslejr – hvor vi blandt andet sover i telt, hvis vejret ellers tillader det.
Skjold er også samlingspunktet, når K9’s Gamle Drenge og Piger mødes og der, hvor vi holder vores Familie Dag og friluft-gudtjeneste, i samarbejde med Anna Kirke.
Skjold huser desuden i hverdagene en skovbørnehave, og Familie FDF holdet et månedligt møde for børn med autisme og deres forældre.
Skjold er et sted med rigtig mange oplevelser og gode minder. I 2011, da FDF K9 Nørrebro kunne fejre 100-års jubilæum, blev der lavet et festskrift, om kredsens historie. Uddragget om Skjold er bragt neden for.
TRE HURTIGE
–
Fordelt på 7 rum
–
Både til telte og træklatring
–
Og massere af gode oplevelser
UDDRAG FRA FDF K9’s 100-ÅRS JUBILÆUMSFESTSKRIFT
Jeg mindes, at engang i 1923 var der nogle fremsynede K9’ere, der fik erhvervet en grund i Hareskoven ved Bøndernes Hegn. Kort tid efter gik man i gang med at opføre en bygning på grunden. Den kom til at hedde ”Skjold”. Men, min kære læser, jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om, hvordan Skjold blev til den livsnerve i K9s liv, den siden blev.
Dengang fik en mand, der oplevede efterårs-solen stå lavt på himlen stående på en lille høj – og skuende ud over det dengang værende vildnis, den tanke, at dette var stedet til en tumleplads for drenge og unge.
Det var imidlertid ikke sådan uden videre at få fat i Skjold, for arealet var solgt til byggegrunde til høj pris. På grund af, at byggekonsortiet krakkede, gik handlen tilbage, og kredsen kunne erhverve Skjold i 1923.
Forud for dette havde kredsen en lejrplads i Hareskoven mellem Søndersø og Ravnehus. Denne lejrplads blev opgivet, da skovens ledelse begrænsede deltagertallet til 20. Man havde brug for en væsentlig større lejr.
I årsskriftet for K9 fra 1923 står der, at
”Vi fandt da på Kulhus’ Marker mellem Hareskovene og Frederiksdal-skovene en ideelt beliggende grund med skov på de 2 sider….”
En indsamling var med til at finansiere huset.
I samme årsskrift står der, at kredsen købte 2 tdr. land til en pris af 25 øre pr. kvadratalen – i alt 7.000 kr. Men da grunden var en del bakket, måtte man planere et stykke til fodboldbane. Det viste sig derefter, at hvis vi skulle undgå at forulempe nabogrunden, måtte vi købe 8.000 kvadratalen til!
Først havde man forestillet sig et lille træskur eller en mindre blokhytte, men ved en murermesters bistand og mange venners fremragende indsats fik man bygget et i sin art enestående bindingsværkshus med rødt tegltag. Men hvor kom pengene fra? Fra en fond til sommerlejre, som kredsen havde, og som man skønnede bedre anbragt i Skjold, da man havde adgang til FDF Københavns Sommerlejre. Og fra gaver, bidrag og indsamlinger. 5 år senere var Skjold gældfri!
Den første del af huset blev færdig i 1924. Manden fortalte herom, at navnet Skjold dels havde en god klang i danske ører på grund af sagnkongen med dette navn, dels også var/er navnet på en østjysk landsby i en smilende smuk dansk egn.
Skjold blev bygget, før der kom elektrificering af Slangerupbanen. Med dens ankomst kort efter blev det til hyppigere ture til Bøndernes Hegn, hvor man marcherede til Hareskov og holdt øvelse rundt omkring i skovene. Derefter samledes man på Skjold og tog toget hjem. I 1925 købte min kreds endnu en tønde land – trekanen, så grundarealet nu var 3 2/3 tønder land.
At Skjold har været en stor del af rammen for min kreds’ liv, fremgår allerede af Mandens fortælling om jubilæumsfesten den 19. September 1926 på Skjold.:
”Men det festlige blev dog lejrbålet og samværet deromkring, illuminationen og fyrværkeriet og allersidst fakkeltoget gennem skoven til Hareskoven Station”.
6 år efter udvidedes Skjold med den del, der rummer væbnerstue, tidligere køkken, toilet og trappe til første sal.
Da kredsen fyldte 25 år i 1936, nåede historien helt til en af datidens store aviser, Nationaltidende, ”Kl. 14 startede 8 turistbiler med hen ved halvtredie hundrede FDFere og venner af kredsen til weekendhytten ”Skjold” i Bøndernes Hegn, hvor udvidelsen blev beundret og beset. Hovednummeret ved lejrbålet var en grinagtig udgave af ”Mordet i Finnerup Lade eller hvad lille Peter drømte natten før sin eksamen i historie”. For nu var Skjold også blevet udvidet med den del, som i dag rummer børnehavens lokale, garderobe, toiletter og køkken.
Et andet stort dagblad skrev om samme begivenhed, at
”K9 udmærker sig også ved at eje et enestående week-end-hus på en stor grund – 4 tdr. land – ved Bøndernes Hegn i Hareskov. Huset er opført i 3 tempi, efterhånden som midlerne tillod det. I anledning af jubilæet er det blevet fuldført nu i efteråret, og det indvies ved en lille højtidelighed i eftermiddag. Det er landets fineste lejrhus”.
Og hvad er der så foregået på Skjold. Hvem husker ikke en lun indendørs vinterweekend foran pejsen? Hvem husker ikke S/S ”Skjold” med Staunsholm og Durland, Fort Skjold med Thomsen, pogelejrene med Kreller og Torben Nielsen – alle gode tiltag for at skabe hverdag om til lejr og fest og ballade? Og alle kender familiedagen sidst i august, hvor alle – store som små – samles på Skjold. For K9 er Skjold – og Skjold er K9.
At få Skjold til at fungere, kræver sin mand. Derfor har Skjold også haft sine ”direktører” som H. S. Nielsen, Henning ”Fehår”Andreasen, Sten Wulff og nu senest Finn Zehngraff og Leif Sonntag i forening.
Hvad der startede som et vildnis af planter, blev til et åndehul for drenge og piger fra Nørrebro. Et åndehul med kort afstand til Nørrebro, så det både kunne bruges til et aften arrangement, en weekend – eller en hel uge ude i skoven på den dyrebare plet, Skjold er.